Hvorfor er vandet i vandhanen brunt?
I forbindelse med brud eller reparationer på ledningsnettet samt ved eftersyn af brandhaner, kan der løsrives nogle urenheder, der gør vandet uklart og brunt. Der er tale om jern- og manganpartikler fra aflejringer i ledningsnettet. Vandet er ikke sundhedsskadeligt. Det anbefales ikke at drikke vandet.

Er det farligt med rust i vandet?
Hvis dit vand er rødbrunt, misfarvet eller uklart, skyldes det sandsynligvis reparationsarbejde på ledningsnettet, som har fået kalk og jern til at løsne sig i rørene. Dette er forbigående, og ikke sundhedsskadeligt. For at få rent vand igen, skal du lade alle vandhaner løbe i 10 minutter.

Hvorfor må man ikke drikke vand fra den varme hane?
Du bør aldrig drikke vand fra den varme hane eller bruge det til kaffebrygning og madlavning. Det varme vand i din vandhane har nemlig været igennem en opvarmning i en varmeveksler, hvor det ofte står i længere tid. Dette øger risikoen for afgivelse af en betydelig mængde metal.

Hvorfor er vandet rødt?
Hvorfor er vandet rødt. Hvis dit kolde vand er rødbrunt, misfarvet eller uklart, skyldes det forstyrrelser i ledningssystemet. Det kan for eksempel være reparationsarbejder på ledningsnettet, der får kalk og jern til at løsne sig fra ledningen. Det er et forbigående problem, og vandet er ikke sundhedsskadeligt.

Hvorfor smager vandet af metal?
Vandet bliver rødt, brunt eller sort og kan indeholde sorte partikler. Det kan også smage “metallisk”. Misfarvningen er uskadelig og uden sundhedsfare. Den skyldes et kortvarigt forhøjet indhold af jern og mangan i drikkevandet.

Hvorfor er vandet grønt?
Grønt vand i min hane – hvad nu? Hvis det varme vand i din vandhane bliver grønt, har du en utæthed i din varmtvandsbeholders varmespiral. I så fald skal den repareres eller udskiftes. Så snart din varmeinstallation er repareret, vil sporstoffet ikke være i kontakt med vandet i din hane, og vandet vil igen blive klart.

Kan man drikke gult vand?
Når vandet strømmer gennem rørene, kan aflejringer ind i mellem løsne sig og blande sig med vandet. Det kan få vandet til at se gult eller brunt ud. Det er ikke sundhedsskadeligt at drikke vandet, men det frarådes at vaske tøj, da farven kan sætte sig.

Er det bedre at drikke vand på flaske end fra vandhanen?
Flaskevand er langt mindre kontrolleret

– Vandet i hanerne er renere end på flaske. Der vil typisk være et højere bakterietal i flaskevandet, siger Erik Arvin. Professoren understreger, at man ikke skal være bange for at drikke flaskevand, men at han klart vil anbefale, at man drikker vandet fra hanen.


Hvorfor er vandet gråt?
Gulligt, gråt eller mælkehvidt vand kan være et tegn på kalk i vandet. Kalk vil ofte efterlade en ru overflade eller vise gule plamager på sæderne og bunden. Kalken sætter sig, når vandet er for varmt, samtidig med at pH-værdien er for høj. Kalk i vandet forekommer, hvis der er tilsat klor ved for høj pH-værdi.

Hvor lang tid skal vand koge for at dræbe bakterier?
Ved kogning forstås opvarmning af vandet til 100 °C i 2 minutter. Vandet skal således ”spilkoge”, hvorved de fleste mikroorganismer, bortset fra enkelte virus og sporer, inaktiveres/dræbes.